ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ FORUM ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ


  ΧΑΡΗΣ, ΜΑΚΗΣ, ΜΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

  Μοιραστείτε
  avatar
  Γιάννης
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 870
  Ημερομηνία εγγραφής : 08/06/2009
  Ηλικία : 32
  Τόπος : Θεσσαλονίκη

  ΧΑΡΗΣ, ΜΑΚΗΣ, ΜΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

  Δημοσίευση από Γιάννης Την / Το Σαβ Ιουν 18, 2011 5:06 am

  Το παρόν θέμα ξεκίνησε σαν σχόλιο στο θέμα αυτό.

  Επειδή με ενδιαφέρει να αναπτύξουμε το θέμα, παραθέτω τη βιογραφία του Χάρη Πατρινού όπως την καταγράφει ο Μίμης Μόλλας:

  Ταπόπουλος Χαρίλαος ή Χάρης Πατρινός, μαθητής του Πρεβεζάνου. Το 1910 πήγε στην Αμερική που συναντήθηκε με τον Ντίνο τον Θεοδωρόπουλο. Χτύπησε αρκετούς δίσκους Καραγκιόζη που στέκουνε ακόμη και σήμερα και που δικαιώνουνε την Ηπειρώτικη σχολή και τους στόχους της. Στην Αθήνα, πολλοί κάνανε λάθος νομίζοντας πως οι δίσκοι ήτανε του Μόλλα (ίδια σχολή), που μεσουρανούσε τότε, ακόμα και συλλέκτες δίσκων επιμένουν μέχρι σήμερα.
  Χάθηκε στο οικονομικό κραχ του 1930-32.

  Αν θυμάμαι καλά, φίλοι μου είπαν πως η κόρη του Θεοδωρόπουλου ισχυριζόταν ότι «Χάρης Πατρινός» ήταν ψευδώνυμο του πατέρα της.

  Κάποιοι συγχέουν και το όνομα «Χ. Σίλλας», που ηχογραφούσε το 1919 και το 1920 στη Νέα Υόρκη, με τον Χάρη Πατρινό.

  Πάντως, ο Μάκης και ο Μικές Πατρινός, καθώς και ο Χ. Σίλλας, ηχογραφούσαν στη Ν. Υόρκη, ενώ ο Ντίνος Θεοδωρόπουλος και ο Χάρης Πατρινός στο Σικάγο.

  Ξέρει κανείς κάτι παραπάνω σχετικά; Και αυτοί οι Μικές και Μάκης Πατρινός, που συναντούμε σε άλλους δίσκους, ποιοι είναι; Γι' αυτούς τους τελευταίους εικάζω πως είναι το ίδιο πρόσωπο διότι ο μοναδικός δίσκος που έχει ο Μικές είναι ηχογραφημένος πολύ κοντά σε δίσκο του Μάκη, την ίδια χρονιά, με κοντινή αρίθμηση, στο ίδιο μέρος και από την ίδια εταιρία. Ίσως να μπήκε και από λάθος «Μικές». Πάντως, ούτε το «Μάκης», αλλά ούτε και «Μικές Πατρινός» δεν αναφέρονται σαν παρατσούκλι κάποιου από τον Μίμη Μόλλα.


  Έχει επεξεργασθεί από τον/την Γιάννης στις Σαβ Ιουν 18, 2011 6:36 pm, 3 φορές συνολικά
  avatar
  Γιάννης
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 870
  Ημερομηνία εγγραφής : 08/06/2009
  Ηλικία : 32
  Τόπος : Θεσσαλονίκη

  ΧΑΡΗΣ, ΜΑΚΗΣ, ΜΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ1

  Δημοσίευση από Γιάννης Την / Το Σαβ Ιουν 18, 2011 10:24 am

  Σας ζάλισα, όμως η έρευνα είναι μαγεία!!!

  Λοιπόν, ψάχνοντας στο Internet το όνομα Patrinos Haris βρήκα το site της Victory όπου έκανε κάποιους από τους δίσκους του. Εκεί είχε και δίσκους του Μάκη Πατρινού. Θα εκπλαγείτε διαπιστώνοντας ότι το «Μάκης» είναι το ίδιο όνομα με το "Mike"!!! Και, επομένως, άνετα παραμένει κεφαλαίο στους δίσκους για να αποδωθεί «Μικές»!!! Το λέω με βεβαιότητα διότι για κάποιους από τους τίτλους στο link επαλήθευσα πως ανήκουν στο Μάκη Πατρινό. Επομένως, εάν αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι ο Θεοδωρόπουλος, τότε ψάχνουμε για έναν Καραγκιοζοπαίχτη με το όνομα «Μιχάλης» που να έζησε στην Αμερική.

  Παρακάτω παραθέτω τα links με τις δσκογραφίες τους στη Victory.

  Haris Patrinos
  Mike Patrinos
  avatar
  Γιάννης
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 870
  Ημερομηνία εγγραφής : 08/06/2009
  Ηλικία : 32
  Τόπος : Θεσσαλονίκη

  Απ: ΧΑΡΗΣ, ΜΑΚΗΣ, ΜΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

  Δημοσίευση από Γιάννης Την / Το Σαβ Ιουν 18, 2011 11:10 am

  Και, για του λόγου το αληθές, ο μόνος δίσκος που αποδίδεται στον «Μικέ» είναι ο παρακάτω, που τον ανέσυρα από το link αυτό. Όπως παρατηρείτε, πουθενά δε γράφει «Μικές»! Μόνο το αγγλικό "Mike" έχει!!! Παρεμπιπτώντως, η δεύτερη όψη, της οποίας τα περιεχόμενα αγνοούνται από το link, έχει τον Καραγκιόζη δικηγόρο. Ολόκληρος ο δίσκος υπάρχει στο CD αυτό.

  avatar
  Γιάννης
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 870
  Ημερομηνία εγγραφής : 08/06/2009
  Ηλικία : 32
  Τόπος : Θεσσαλονίκη

  Απ: ΧΑΡΗΣ, ΜΑΚΗΣ, ΜΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

  Δημοσίευση από Γιάννης Την / Το Σαβ Ιουν 18, 2011 12:04 pm

  Βρήκα ανέλπιστα την απόδειξη της ετεροπροσωπίας μεταξύ Ντίνου Θεοδωρόπουλου, Μάκη και Χάρη Πατρινού. Η απόδειξη έρχεται από το φυλλάδιο του CD-αφιερώματος στον Ντίνο Θεοδωρόπουλο. Γράφει:

  «Ας γυρίσουμε λοιπόν (...) στην παλιά Πάτρα. Και ας πάμε ένα βράδυ του 1929(...)
  Μαέστρος των σκιών ο θιασάρχης μας έχει προ μόλις ενός έτους επιστρέψει μετά από τη θριαμβευτική πορεία του στην Αμερική...»

  Πότε επέστρεψε, λοιπόν, στα πάτρια; Το 1928. Ε, το 1930 βγάζει 2 δίσκους ο Χάρης Πατρινός και 1 ο Μάκης Πατρινός (ο τελευταίος στις 30 Απριλίου) στην Columbia U.S.A. Εκτός κι αν ξαναπήγε ο Θοδωρόπουλος στις ΗΠΑ. Όμως το '30, σύμφωνα με την κόρη του, ήταν στην Ελλάδα και ανέβαζε τον αστροναύτη. Άλλωστε, το όνομά του το είχε ήδη βάλει σε 3 δίσκους το 1928, προφανώς πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, και δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιήσει (πάλι; ) παρατσούκλι.

  Βέβαια, να πούμε πως ο Χάρης και ο Μάκης σταμάτησαν το '26 και το '27 αντίστοιχα και ξαναδισκογράφησαν το '30. Το κενό θα μπορούσε άραγε να είναι ενδεικτικό της επώνυμης δημιουργίας του Θεοδωρόπουλου και αργότερα τς απουσίας του από την Αμερική; Μόνο αν ξαναγύρισε το χειμώνα του '30 θα έστεκε ένα τέτοιο σενάριο.

  Πιστεύω πως είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά οι θεωρίες τις ταυτοπροσωπίας. Άλλωστε, και το ηχόχρωμα, ενώ μοιάζει πολύ μεταξύ των καλλιτεχνών, εμφανίζει θαρρώ κάποιες ψιλές διαφορές.
  avatar
  Γιάννης
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 870
  Ημερομηνία εγγραφής : 08/06/2009
  Ηλικία : 32
  Τόπος : Θεσσαλονίκη

  Απ: ΧΑΡΗΣ, ΜΑΚΗΣ, ΜΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

  Δημοσίευση από Γιάννης Την / Το Σαβ Ιουν 18, 2011 12:19 pm

  Τελευταία και περίτρανη απόδειξη της ετεροπροσωπίας η οποία, όπως είδαμε, θα υφίστατο μόνο εάν είχε ξαναπάει ο Θεοδωρόπουλος στην Αμερική. Από το βιβλίο του Μίμη Μόλλα:

  Γιαννακούρας Γιάννης, απ' τον Πύργο της Ηλείας. Μαθητής του Ηλία. «...Στην Αμερική κάναμε "μπίσνες" με τον Ντίνο (τον Θοδωρόπουλο) και ήμασταν καλοί. Μας έδιωξε το FBI επειδή παίζαμε χαρτιά. Πελοποννήσιοι δεν είμαστε;!! Εδώ δεν έπαιζα τακτικά γιατί ήφερα καλά λεφτά απ' τη Μερική. Γιες!»
  Διωγμένος, λοιπόν, από το FBI, θα μπορούσε να επανέλθει; Νόου! Οπότε είναι άλλοι καλλιτέχνες.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Ιουν 22, 2018 4:20 am