από Ιωάννης Κυρ Μαρ 14, 2010 12:07 am
Παιδια βρηκα πληρες βιογραφικο του Διονύση Λέντερη απο το site karagkiozis.com! Μπορω να πω πως πραγματικα με συγκινησε! Ποσο λυπαμαι που δε τον γνωρισα!
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΕΝΤΕΡΗΣΓεννήθηκα στο
Βαρθολομιό Ηλείας το 1936
Πρωτοείδα Καραγκιόζη από τον μεγάλο
Ντίνο Θεοδωρόπουλο σε ηλικία 8 χρονών.
Στη σκηνή του Θεοδωρόπουλου προτομπήκα σε ηλικία 15 χρονών του οποίου χρημάτισα βοηθός ένα χρόνο.
Σε μια περιοδεία με τον Θεοδωρόπουλο γνωρίστηκα με τον μεγαλύτερο Καραγκιοζοπαίκτη όλων των εποχών τον «
Βασίλαρο», όπου εργάστηκα σαν βοηθός για δύο χρόνια.
Η γνωριμία μου με τον
Αντώναρο σε ηλικία 18 χρονών ήταν αποφασιστική αφού έγινα το δεξί του χέρι και τον ακολούθησα μέχρι που στα 22 μου χρόνια όπου αποφάσισα να φτιάξω δικό μου μπερντέ.
Έκτοτε άρχισα την περιοδεία μου χωριό σε χωριό, πολιτεία σε πολιτεία, στα χνάρια των δασκάλων μου.
Το
1973 σε τροχαίο ατύχημα έχασα το αριστερό μου πόδι, πράγμα που με σταμάτησε από την τέχνη που αγαπώ για πέντε χρόνια.
Το
1978 αρχίζω, με περισσότερες δυσκολίες λόγω του κινητικού μου προβλήματος να ξαναπαίζω, σε πόλεις και σε χωριά, ψάχνοντας να βρω ένα μόνιμο χώρο ώστε να μην έχω πολλές μετακινήσεις.
Ώσπου το
1991 ο δήμος
Λουτρακίου -
Περαχώρας με προσέλαβε να παίζω στο μόνιμο θεατράκι που ήθελε να δημιουργήσει στην Παραλία Λουτρακίου.
Εκεί παίζω μέχρι σήμερα κάθε καλοκαίρι.
Παράλληλα εργάστηκα και στην
Τηλεόραση, στο ιδιωτικό Κανάλι HIGΗ TV, στην Ιδιωτική τηλεόραση Αλιβερίου, και στην ΕΤ-2.
Είμαι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.
Ο «Σάκης» κι απ' το "γυαλί" ακόμα, πείραζε και αναφερόταν στους φίλους και συναδέλφους του - ιδιαίτερα στους νέους που αγαπούσε πολύ. Έφυγε νωρίς, (το 2000) ενώ είχε τόσο γέλιο ακόμη να μας δώσει.Έχει επεξεργασθεί από τον/την Ιωάννης στις Τετ Νοε 30, 2011 12:24 am, 1 φορά