ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

***ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ FORUM ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ***


    ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΤΕ (ΕΡΤ 1985)

    Γιάννης
    Γιάννης
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 870
    Ημερομηνία εγγραφής : 08/06/2009
    Ηλικία : 38
    Τόπος : Θεσσαλονίκη

    ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΤΕ (ΕΡΤ 1985) Empty ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΤΕ (ΕΡΤ 1985)

    Δημοσίευση από Γιάννης Σαβ Μάης 16, 2015 11:18 pm

    Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε στο κανάλι μας στο youtube το ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων για το θέατρο σκιών «Οι Σκιές του Μπερντέ» που γύρισε η ΕΡΤ το 1985 σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Η μουσική των τίτλων είναι του Γιάννη Ζουγανέλη. Ευχαριστίες πολλές στον άνθρωπο που μας τα δώρισε! Καλή παρακολούθηση!

    Στο πρώτο επεισόδιο της καταπληκτικής αυτής σειράς ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε μια αναδρομή στην ιστορία του θεάτρου σκιών μέχρι να έρθει στην Ελλάδα. Γίνεται εκτενής αναφορά στον Τουρκικό Καραγκιόζη αλλά και σε τι συνίσταται ο εξελληνισμός της τέχνης ώστε αυτό που παίζεται στην Ελλάδα να αποτελεί Ελληνική παράδοση.

    Συνοδοιπόροι στο ταξίδι αυτό είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Βάλτερ Πούχνερ, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αγκύρας Μετίν Αντ, ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης, ο δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν, ο οποίος συνδέει τη φιγούρα του Καραγκιόζη και με αντίστοιχους κωμικούς αντι-ήρωες των αρχαίων χρόνων, και οι Έλληνες Καραγκιοζοπαίχτες Βάγγος Κορφιάτης και Γιώργος Χαρίδημος. Ακόμη, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πλάνα Τουρκικού Καραγκιόζη από τον Τούρκο καραγκιοζοπαίχτη Μετίν Οζλέν και Ελληνικού από τον Μάνθο Αθηναίο στο θρυλικό ηρωικό έργο «ο Αθανάσιος Διάκος» και το Βάγγο Κορφιάτη σε ένα κλασικό καλαμπούρη με τον Καραγκιόζη και το Χατζηαβάτη, τμήμα παράστασής του με τον Καραγκιόζη Μάγειρα.


    Στο δεύτερο επεισόδιο της καταπληκτικής αυτής σειράς ντοκιμαντέρ μπαίνουμε για τα καλά στο κλίμα του ελληνικού θεάτρου σκιών. Κατόπιν ενός συντόμου προλόγου με σκετσάκι του Μάνθου Αθηναίου, γίνεται αναφορά στα πρώτα χρόνια του Ελληνικού Καραγκιόζη και στη συνέχεια αυτοβιογραφούνται οι κορυφαίοι Πατρινοί Καραγκιοζοπαίχτες Ορέστης, Γιάνναρος, Αντώναρος, Σωτήρης Ασπιώτης και Κώσταρος, ενώ παίζουν κι από ένα μικρό σκετσάκι με τις φιγούρες τους. Ακολουθεί δείγμα αλλαξοφωνών από όλους τους παραπάνω και από τον Πειραιώτη Καραγκιοζοπαίχτη Βάγγο Κορφιάτη. Το επεισόδιο κλείνει με ανάλυση του συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη πάνω στην πείνα του Καραγκιόζη και τη σύνδεσή της με άλλες λαϊκές εκφάνσεις της πείνας αυτής. Αφηγείται ο ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν.


    Στο τρίτο επεισόδιο της μοναδικής αυτής σειράς ντοκιμαντέρ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Βάλτερ Πούχνερ αναφέρεται στους παράγοντες της ανάπτυξης του Καραγκιόζη στα μεγάλα αστικά κέντρα και της πανελλήνιας διάδοσης του θεάματος στις επαρχίες. Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα με τον καβγά του Μπαρμπα-Γιώργου με το Δερβέναγα από τον καραγκιοζοπαίχτη Βάγγο Κορφιάτη. Στη συνέχεια γίνεται ένα μοναδικό εκτενές αφιέρωμα στο μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη Αντώνη Μόλλα με ομιλήτρια την κόρη του Αρετή και στον επίσης μεγάλο Χρήστο Χαρίδημο με ομιλητή το γιο του Γιώργο. Ο Γιώργος Χαρίδημος παρουσιάζει και τη δική του δουλειά στο θεατράκι του στην Πλακα, παίζει Καραγκιόζη και εμβαθύνει σε λεπτομέρειες της τέχνης!


    Το τέταρτο επεισόδιο της σειράς αυτής ανοίγει με αφιέρωμα στο μεγάλο Καραγκιοζοπαίχτη Μάνθο Αθηναίο, ο οποίος λέει την ιστορία του και παίζει Καραγκιόζη! Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Βάλτερ Πούχνερ μας εξηγεί πώς μεταβαλόταν η τέχνη του Καραγκιόζη στην πορεία του 20ου αιώνα συναρτήσει του κοινού της. Έπειτα, μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αγκύρας Μετίν Αντ, τη δημοσιογράφο Κατερίνα Μυστακίδου και το συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη, κάνουν αντιπαραβολή του Τουρκικού και του Ελληνικού Καραγκιόζη πάνω στη θεματολογία τους, στους χαρακτήρες, στην παρουσία του γυναικείου στοιχείου, σε φαλλικά σύμβολα, στον ξυλοδαρμό κλπ. Οι αναλύσεις συνοδεύονται με αποσπάσματα Τουρκικού Καραγκιόζη από τον καραγκιοζοπαίχτη Μετίν Οζλέν και Ελληνικού από τους καραγκιοζοπαίχτες Βάγγο Κορφιάτη και Μάνθο Αθηναίο.


    Το πέμπτο επεισόδιο της σειράς ανοίγει με την αυτοβιογραφία του κορυφαίου πειραιώτη καραγκιοζοπαίχτη Βάγγου Κορφιάτη, που ηταν απο τους μεγαλύτερους μάστορες της τέχνης του θεάτρου σκιων ολων των εποχων.. Ο Βάγγος ηταν ενας εξαίσιος σκαλιστής και ζωγράφος, ανυπέρβλητα πλούσιος και με μεστό λόγο στις παραστασεις, φοβερά διαβασμένος και ευφυής ανθρωπος (μελετούσε που και που ακομα και βιβλία κοινωνιολογίας) και στο πανι πολλες φορες ασκουσε και σοφή κοινωνικη κριτική που αφύπνιζε το λαο.. Ακολουθεί η παρουσίαση των ηρώων του Ελληνικού θεάτρου σκιών με αναφορά στους συμβολισμούς τους από τον ιδιο το Βάγγο αλλα και απο το Μάνθο Αθηναίο στο θεατρακι του στη Νεα Σμυρνη και με τα τραγούδια των φιγουρων αυτόν από τον καραγκιοζοπαίχτη Αντώναρο και το μπουζούκι του. Στη συνέχεια ο Βάγγος αναφέρεται στη σχέση του θεάτρου σκιών με το ρεμπέτικο τραγούδι. Έπειτα γίνεται εκτενής αναφορά στην πολιτική τοποθέτηση, την ιδεολογία και τις κοινωνικές προεκτάσεις του Καραγκιόζη μέσα από αναλύσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Βάλτερ Πούχνερ, του καθηγητή κοινωνιολογίας Γιάγκου Ανδρεάδη, του κριτικού θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου και του καραγκιοζοπαίχτη Γιάνναρου. Τις αναλύσεις συνοδεύουν αποσπάσματα παραστάσεων του Βάγγου Κορφιάτη και του Μάνθου Αθηναίου, ο τελευταίος μάλιστα παίζει το έργο «ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι». Το επεισόδιο κλείνει με τον συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη να πραγματεύεται το θέμα της δυσμορφίας και, συγκεκριμένα, της καμπούρας του Καραγκιόζη αναλύοντας τη σημασία της και παραπέμποτνας σε άλλες παρόμοιες εκφάνσεις των κατά τόπους λαϊκών παραδόσεων.


    Το έκτο και τελευταίο επεισόδιο της καταπληκτικής αυτής σειράς εκπομπών αναφέρεται στο παρόν και το μέλλον του ελληνικού θεάτρου σκιών. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης περιγράφει τις τάσεις μελέτης της τέχνης από εξωτερικούς ερευνητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Η ιστορικός τέχνης Πέπη Ρηγοπούλου αναλύει τα εικαστικά στοιχεία της τέχνης αυτής, ενώ ο δάσκαλος θεάτρου Κάρολος Κουν εμβαθύνει στα θεατρικά στοιχεία και μας πληροφορεί ότι χρησιμοποίησε πολλά απ' αυτά για να προσεγγίσει τον Αριστοφάνη. Ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος αναφέρεται στη μυσταγωγία του θεάτρου αυτού. Ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης προσεγγίζει την εξέλιξη της παράδοσης της τέχνης μέσω της εξέλιξης της γλώσσας, προβληματιζόμενος ωστόσο για τη γενικότερη παρακμή του λαϊκού μας πολιτισμού. Η σειρά κλείνει με τις απόψεις των ιδίων των καλλιτεχνών πάνω στο μέλλον του θεάτρου σκιών και, συγκεκριμένα, των καραγκιοζοπαιχτών Μάνθου Αθηναίου, Γιάνναρου, Ορέστη, Γιώργου Χαρίδημου, Βάγγου και της κόρης του Αντώνη Μόλλα Αρετής. Το επεισόδιο συνοδεύεται από πλάνα παραστάσεων του Βάγγου Κορφιάτη.


      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Σαβ Νοε 23, 2024 10:34 am