ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ FORUM ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ


  ΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ - Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

  Μοιραστείτε
  avatar
  Γιάννης
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 870
  Ημερομηνία εγγραφής : 08/06/2009
  Ηλικία : 32
  Τόπος : Θεσσαλονίκη

  ΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ - Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

  Δημοσίευση από Γιάννης Την / Το Κυρ Ιαν 11, 2015 4:06 pm

  Είναι γνωστός και αρκετά διαδεδομένος ο δίσκος Vi-58068 με το Λόγο του Καραγκιόζη που ηχογράφησε ο Κώστας (Ντίνος) Θεοδωρόπουλος στη Victor στο Chicago στα 1928. Παρακάτω παραθέτω μία από τις πολλές αναρτήσεις του στο youtube. Σήμερα βρήκα κι ένα blog που περιέχει το κείμενο της ηχογράφησης απομαγνητοφωνημένο! Θα το βρείτε εδώ, απ' όπου και το παραθέτω. Διευκρυνίζω, επειδή το είδα λάθος γραμμένο σε ένα βιντεάκι, πως ο δίσκος κυκλοφόρησε επωνύμως με το όνομα του Θεοδωρόπουλου και όχι με του Χάρη ή του Mike Πατρινού, για τους οποίους αμφισβητείται η ταύτιση με το μεγάλο καλλιτέχνη.


  Ο προεκλογικός λόγος του Καραγκιόζη (1928)

  Έτος ηχογράφησης 1928, Σικάγο. Τραγούδι που απηχεί στο πολιτικό κλίμα της Ελλάδας του Μεσοπολέμου.

  Το πλήθος τραγουδά:

  "Ο Καραγκιόζης Βουλευτής Πρωθυπουργός θα γίνει
  Θα διευθύνει τμήματα θα δένει και θα λύνει
  Θέλετε δρόμους παστρικούς να λάμπουν νύχτα μέρα
  τον καραγκιόζη ασπρίσατε της φτώχειας τον πατέρα
  Αυτός όλους τους δρόμους μας, αυτός θα τους σκουπίσει
  και τα ταμεία, ναι και αυτό, αυτός θα καθαρίσει.
  Μπάρμπα Γιώργο και Διονύση ο κόσμος όλος θα μαυρίσει"

  Ο Λόγος του Καραγκιόζη:

  "Αγαπητοί μου συμπολίται,δια πρώτην φορά κατέρχομαι εις τον πολιτικόν αγώνα, και δια πρώτην φοράν εμφανίζομαι ενώπιον σας να ζητήσω την ψήφον σας, τόσον υπέρ εμού, όσον και υπέρ των λοιπών συναδέλφων του συνδυασμού εις ον προΐσταμαι. (επευφημίες)

  Τώρα οπότε έφθασεν ο μετά τόσης χαράς αναμενόμενος χρόνος των βουλευτικών εκλογών, καθάς η πολιτεία θα καθαρισθεί από τα κοινωνικά αυτά αποβράσματα, τα οποία τόσον αισχρώς μολύνουσιν και υπομνομεύουσιν αυτήν καθημερινώς εκ των βάθρων,λαμβάνω την τιμήν να παρουσιαστώ εις ημάς ως αρχηγός κόμματος, φέρων εις την κρίσην σας το λυσιτελέστατον πρόγραμμα μου, το οποίον θέλετε νοήσει αμέσως. (επευφημίες)

  Δεν με ώθησε κενή φιλοδοξία όπως προσάψω εις εμαυτόν τον τίτλον του υποψηφίου ή το αξίωμα του βουλευτού, αλλά σκληρά ανάγκη και επιτακτικόν καθήκον προς τον στόμαχον μου με ηνάγκασαν να αποδεχτώ την υποψηφιότητα του βουλευτικού αξιώματος και κατέλθω εις τον αγώνα , κατά τας δεινάς ταύτας στομαχικάς μου ανωμαλίας. (επευφημίες)

  Μία μισητή φατρία, μία τυρρανία διακυβερνά την πατρίδα, μια ομάς εγκληματιών κατέλαβεν την εξουσίαν, και από της ημέρας εκείνης οι φούρνοι ήρχισαν κατασκευάζοντες ψωμιά δια διαφόρων τσιμέντων και οικοδομησίμων υλών,αχύρων και ξύλων και τα λοιπά. Και σήμερον πάσχομεν και υποφέρομεν από στομαχικάς ενοχλήσεις οι δε στομαχολόχοι έγιναν εκατομμυριούχοι.

  Δια τούτο αγαπητοί μου συμπολίται, δεν πρέπει να παρασυρόμεθα από λόγους μεστών επιχειρημάτων, άτινα μας λέγουν σήμερον δια να λησμονήσουσιν την επαύριον.

  Ψηφίσατε με εμένα, και θα δείτε τι θα σας σκαρώσω.
  Ψηφίσατε εμέ, και τον συνδυασμό μου και θα ιδήτε πρωτοφανή πράγματα. Θα ιδήτε παντού ψεύδος και υποκρισία, παντού κλοπή και αρπαγή, ο ήλιος θα σβήσει, η θάλασσα θα στερέψει, τα αστέρια θα πέσουν, τα θυλάκια μας θα είναι πλήρη, τα δημόσια ταμεία εάν δεν είναι κενά, θα αδειάσομεν χάριν σουβαντίσματος.
  Ψηφίσατε με, και η κλοπή και η αρπαγή θα είναι το νέον έμβλημα, και το κράτος εις το χείλος του βαράθρου.

  Εμείς δε, θα είμεθα εις την κορυφήν της πολιτείας, δια να είμεθα πλησιέστερα με την επουράνιον επικρατεία. (επευφημίες)

  Λαέ , στρατέ και στόλε θα φωνάξω τότε, ανελθόντες εις την κορυφήν της πολιτείας παρατηρούμεν ότι, ανήλθον επίσης και οι φούστες των γυναικών εις την κορυφήν της κοιλίας των, και βλέπετε πράγματα τα οποία εξεγείρουν τας κάτω τάξεις και αναγκάζουν τον λαόν, να τάσσεται υπέρ των κομμάτων και της ανορθώσεως. (επευφημίες)"

  Το πλήθος επαναλαμβάνει:

  "Θέλετε δρόμους παστρικούς να λάμπουν νύχτα μέρα
  τον καραγκιόζη ασπρίσατε της φτώχειας τον πατέρα
  Μπάρμπα Γιώργο και Διονύση ο κόσμος όλος θα μαυρίσει"
  (επευφημίες)

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Ιαν 18, 2019 5:50 am